‘Hoe laten we kinderen in de bovenbouw meer bewegen?’. Op basis van deze vraag is OBS de Horizon in Asten in februari 2016 een project gestart. Zij gaven Maikel Kok, tweedejaars student Game Design and Technology aan de Fontys University of Applied Science, de opdracht ‘bedenk en maak een beweeggame bij een leermiddel dat de school al gebruikt’. En dat is waar Rekentuin in beeld kwam..
Bewegend leren met Rekentuin
Maikel Kok ontwikkelde met behulp van ‘motion controllers’ en een zelfgeschreven programma de eerste versie van de beweeggame. Hiermee oefenen kinderen in Rekentuin de basisbewerkingen optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen op een actieve manier. Ze doen dat door het aantikken van plaatjes aan zogenaamde bokspalen. Hiervoor moeten ze bukken, staan, springen en draaien van links naar rechts. Ze zijn dus aan het rekenen én volop in beweging!
Wat ons betreft een fantastisch idee en een mooi voorbeeld van waar nieuwsgierigheid, creativiteit en technologie toe kunnen leiden. Onze complimenten aan het schoolteam en Maikel Kok, de student die het project op innovatieve wijze uitvoerde.
Nieuwsgierig geworden naar het hele proces?
Het volledige artikel over dit project verscheen onlangs in COS (Jaargang 34 – editie 1, 2016). Je kunt het hier teruglezen.
Bewegend leren goed voor de leerprestaties
Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar verhoogde activiteit in de klas en de leerprestaties. Zo is al gebleken dat na fysieke reken- en taallessen, kinderen taakgerichter met hun werk aan de slag gaan en de reken- en spellingsprestaties zichtbaar verbeteren. Fysieke activiteit in de klas bevordert dus in zekere mate de leerprestaties van kinderen.
Bron: Kennisnet