Login Demo Bestellen
Bel ons op: 0800 5021 Online & adaptief rekenen, taal en Engels oefenen op school

Als eerste op de hoogte van het laatste nieuws

Een kijkje achter de (monitor)schermen

Door de  jaren heen spelen miljoenen kinderen met ons adaptief oefenprogramma, met als resultaat dat wij ieder schooljaar erg veel speeldata binnen krijgen. Prowise Learn werkt veel samen met verschillende wetenschappers, die deze gegevens gebruiken om onderzoek te doen naar de leerontwikkeling van kinderen. 

Maar wist je dat wijzelf ook veel speeldata analyseren? Onze interne analyses zijn meer gericht op het monitoren en evalueren van de kwaliteit van ons oefenprogramma. In deze blog nemen we je mee ‘achter de (monitor)schermen’ en laten we een voorbeeld zien van een monitoring analyse.

Monitoren van het spel ‘Zinsontleden’

Onlangs hebben we de speeldata van het spel Zinsontleden uit Taalzee onder de loep genomen. In dit spel leren kinderen dat een zin opgedeeld kan worden in meerdere zinsdelen, en dat ieder zinsdeel zijn eigen functie heeft binnen de zin. Een monitoring analyse, die we vaak toepassen op speeldata, is kijken naar hoe de leerlingen en de opgaven verdeeld zijn over de ratingschaal, zie afbeelding.

In de grafiek is te zien dat leerlingen (groen) meer aan de linkerkant van de ratingschaal gepositioneerd zijn dan de opgaven (rood = zinsfuncties opgaven, blauw = zinsdelen opgaven). Hoe meer links een leerling of opgave op de ratingschaal staat, hoe lager het niveau van de leerling of hoe makkelijker de opgave. Hieruit kunnen we dus afleiden dat de meeste leerlingen het spel Zinsontleden waarschijnlijk te moeilijk vinden. Ook kunnen we concluderen dat vooral de opgaven over zinsdelen erg lastig zijn, en uiteindelijk maar een heel klein deel van de leerlingen hiermee speelt.

Conclusie

Kortom, de meeste leerlingen lijken moeite lijken te hebben met het Zinsontleden spel. Hoe dit precies komt is echter nog niet helemaal duidelijk. Komende tijd duiken we dieper in de speeldata van het Zinsontleden spel, en gaan we werken aan een plan om dit spel te verbeteren. Mocht je onze bevindingen herkennen in het speelgedrag van je leerlingen of andere ideeën hebben over waarom leerlingen dit spel moeilijk vinden, dan horen we het graag!