Login Demo Bestellen
Bel ons op: 0800 5021 Online & adaptief rekenen, taal en Engels oefenen op school

Als eerste op de hoogte van het laatste nieuws

Gebruik Oefenweb efficiënt; 5 tips voor op school

Oefenweb efficiënt gebruiken op school“Hoe gebruik je Oefenweb efficiënt op school?” vroeg een leerkracht ons onlangs. Een goede vraag, daar wijden we graag een blog aan. Lees hier onze tips speciaal voor scholen over hoe je Oefenweb inzet.

tip 1: Bied het aan op een vast moment in de week

We merken dat leerlingen vaker met Oefenweb werken als scholen de oefenprogramma’s op een vast moment in de week aanbieden. Zo kan het bijvoorbeeld een onderdeel van de weektaak zijn. Een tip van een leerkracht die werkt met Rekentuin en Taalzee: “Ik start de dag om-en-om met Oefenweb en stillezen; zo is er direct rust en aandacht in de klas en een fijn en nuttig begin van de dag.”

tip 2: Streef naar minimaal 100 opgaven per week per product

Hoe meer je leerlingen oefenen, hoe betrouwbaarder de resultaten en hoe groter de kans op leerwinst. Maar wat is haalbaar? Dit is uiteraard afhankelijk van de situatie bij jou in de klas. Onderstaand hebben we een aantal richtlijnen welke geschikt zijn voor de meeste scholen.

  • 50 opgaven per speelsessie – Een gemiddelde sessie van 10 opgaven duurt nog geen twee minuten. Zo oefent je leerling in tien minuten al 50 opgaven in vijf spellen.
  • Tweemaal per week –  Nog beter is het om meer te oefenen en twee speelsessies van tien tot twintig minuten per week voor ieder product in te plannen. 
  • 100 opgaven per week per product – Vind je het moeilijk te bepalen of twintig minuten spelen in Oefenweb tot voldoende effectieve speeltijd leidt? Ze kunnen tenslotte ook prijsjes kopen of filmpjes kijken. Streef dan naar minimaal 100 opgaven per week.  Gebruiken je leerlingen meerdere van onze oefenprogramma’s? Ook dan is 100 opgaven per week en per product ons advies. Meer mag natuurlijk altijd! Hoe meer oefening, hoe beter. Dit advies geldt voor de groepen 4 en hoger.
  • Spreiding binnen de spellen – Deze tip kregen we ook van een leerkracht, hij liet ons weten: “Ik laat mijn leerlingen verschillende spellen spelen. In de groeikaart zien ze hoeveel dagen geleden elk spel is gespeeld. Ze moeten proberen dit niet langer te laten zijn dan twintig dagen voor de relevante spellen.” Wat relevante spellen zijn lees je bij tip 3.

tip 3: Bepaal voor je klas of leerlingen wat de belangrijkste spellen zijn

Zonder dat je hier iets voor hoeft in te stellen, hebben wij bepaald wat relevante en minder relevante spellen voor kinderen zijn. In de basisomgeving staan de belangrijkste spellen. Heb je deze gespeeld, dan heb je als speler pas toegang tot de bonusomgeving waar de overige spellen staan. Wil je (tijdelijk) een andere indeling van de spellen voor jouw klas of een leerling? Dit doe je met de spelinstelling.

Als je ook van tip 2 gebruikmaakt is het zeker aan te raden je leerlingen te laten weten welke spellen jij belangrijk vindt en welke spellen sowieso elke week gespeeld dienen te worden.

Oefenweb efficiënt gebruiken op schooltip 4: Bekijk hoe je leerlingen het doen

Om het spelen en de ontwikkeling van leerlingen te monitoren, adviseren we leerkrachten om elke week een keer in te loggen. Log in met je eigen inloggegevens en bekijk de resultaten van je leerlingen. Klassikaal kun je de ‘opgaven gemaakt‘ op het digibord tonen. Zo zien jij en je leerlingen direct hoeveel opgaven er reeds zijn gemaakt en welke spellen zijn gespeeld.

tip 5: Deel met je leerlingen wat je ziet in de resultaten en beloon hun inzet

Of je Oefenweb nu als huiswerktool of dagelijks gebruikt, het werkt altijd goed als je je leerlingen laat weten dat je op de hoogte bent van wat ze hebben gedaan. Hiervoor hoef je zeker niet continu uitgebreid in onze resultaten te duiken. Met een basis van vijf minuten per week heb je al zicht op welke spellen jouw leerlingen hebben geoefend. Een tip van een leerkracht: “Ik kan onmogelijk elke week per leerling bekijken welke fouten ze maken. Maar sinds ik ze laat weten dat ik heb gezien wat ze al hebben gedaan, merk ik dat de motivatie van mijn leerlingen is toegenomen.”

Oefenwebcertificaat of Oefenwebdiploma voor leerlingenKortom, beloon je leerlingen voor hun inzet en geef ze ook van ons een groot compliment voor hun harde werk! Misschien vind je het leuk om ons Oefenweb-certificaat te printen als beloning voor hun gemaakte opgaven in Rekentuin, Taalzee of Words&Birds.