Login Demo Bestellen
Bel ons op: 0800 5021 Online & adaptief rekenen, taal en Engels oefenen op school

Als eerste op de hoogte van het laatste nieuws

5x leuke rekenspelletjes op het schoolplein

rekenspelletjes op het schoolplein

Staan jouw leerlingen te trappelen om naar buiten te gaan met dit mooie weer? Niet getreurd want rekenen oefenen kan altijd en overal! Daarom hebben we een top 5 leuke rekenspelletjes voor op het schoolplein gemaakt. Leuk voor tijdens de pauze of om de rekenles naar buiten te verplaatsen.

1. Balsommen

Nodig: een bal
Maak met de klas een grote kring, waarbij jij de spelleider in het midden bent. Je noemt een som en gooit de bal naar een leerling. De leerling geeft antwoord en gooit de bal weer terug. Zo kun je bijvoorbeeld spelenderwijs tafeltjes oefenen en hoofdrekenen stimuleren.

2. Sommenestafette 

Nodig: stoepkrijt
Verdeel de klas in 4 of 5 gelijke groepjes. Bepaal welke afstand de kinderen moeten rennen en zet twee grote lijnen op het schoolplein. Achter de ene lijn wachten de leerlingen in groepjes, achter de andere lijn schrijf je per groep een aantal sommen. Geef ieder groepje één stoepkrijtje en laat ze starten. Elke keer rent er één leerling per groepje naar de overkant, lost een som op en rent weer terug. Dan is de volgende leerling aan de beurt tot alle sommen zijn opgelost. Welk groepje is als eerste klaar?

3. Klokkijken oefenen op het schoolplein

Nodig: stoepkrijt
Teken op de grond een paar grote cirkels en schrijf er de cijfers 1 t/m 12 in. Dit zijn de klokken. Verdeel de klas in gelijke groepjes zodat iedere ‘klok’ evenveel leerlingen heeft. Noem een tijd en laat twee leerlingen per klok de juiste tijd aangeven door als wijzers op de grond te gaan liggen. Hierna zijn de volgende twee leerlingen per klok aan de beurt. Leuk rekenspelletje voor groep 3 en 4 om het klokkijken te oefenen.

4. Tafeltjes oefenen op het schoolplein

Nodig: stoepkrijt
Schrijf 20 uitkomsten van tafels met stoepkrijt op het schoolplein. Zorg wel dat ze goed verspreid liggen. Noem een som en laat de leerlingen rennen naar de juiste uitkomst.

5. Omtrek en oppervlakte

Nodig: meetlint
Verdeel de klas in verschillende groepjes en geef ieder groepje een meetlint. Elke groep krijgt nu een onderdeel van het schoolplein om op te meten. Uiteindelijk is het de bedoeling om de hele omtrek én de oppervlakte van het schoolplein te meten. Dit spel is perfect voor groep 7 en 8 om ze kennis te laten maken met wiskunde.