Login Demo Bestellen
Bel ons op: 0800 5021 Online & adaptief rekenen, taal en Engels oefenen op school

Als eerste op de hoogte van het laatste nieuws

Haal meer uit uw abonnement: motiveer uw leerlingen

Regelmatig spreken we scholen die op een creatieve manier leerlingen motiveren vaker met Rekentuin en Taalzee te oefenen.  In deze blog hebben we een aantal ideeën gebundeld.

Uit ervaring blijkt dat gemotiveerde leerlingen vanzelf meer gaan inloggen. Een hoger gebruik van Taalzee en Rekentuin betekent automatisch ook een effectiever gebruik aangezien iedere leerling altijd oefent op het eigen niveau.

1. Maandtoppers
Laat per week of per maand weten welke leerling de meeste opgaven heeft gemaakt. Op deze manier beloont u inzet en heeft iedere leerling evenveel kans om een Taalzee of Rekentuin maandtopper te zijn. U kunt het aantal gemaakte opgaven controleren in de backend onder Resultaten – Opgaven gemaakt.

2. Wie is miljonair?
zakgeldVergelijk het totaal aantal munten van leerlingen en bepaal per maand wie de ‘rijkste speler’ is. Leerlingen kunnen hun muntenaantal zelf terugvinden in hun spelomgeving. U kunt het totaal vinden door in de resultaten te klikken op ‘bekijken’ achter de naam van uw leerling en vervolgens op gebruiker gegevens te klikken. Doordat munten enkel gerelateerd zijn aan inzet, beloont u inzet en staat het los van het niveau van uw leerlingen. Zo kan iedere leerling de ‘rijkste speler’ worden, een zwakke leerling die meer oefent is ‘rijker’ dan een goede leerling die minder vaak oefent.

3. Stijgers en dalers
Vergelijk de scores van het groepsoverzicht in de resultatenpagina met een printscreen van de scores van een eerder groepsoverzicht van bijvoorbeeld een maand geleden. Op basis van de kleuren kun je zien welke leerling vooruit is gegaan, welke gelijk is gebleven of zelfs in score is gedaald. De leerlingen die een stijging hebben laten zien worden beloond met een prijsje. Dit kan bijvoorbeeld een sticker zijn, iets lekkers of extra tijd op de computer. Op deze manier richt je je op vooruitgang per leerling, ongeacht op welk niveau een leerling oefent. Hiermee maakt iedere leerling evenveel kans om beloond te worden.

4. Best gepimpte prijzenkast
prijzenkast
Met het oefenen verdienen spelers munten welke ze kunnen inruilen voor virtuele prijzen. Met deze prijzen kunnen spelers hun prijzenkast (Rekentuin) of schatkist (Taalzee) ‘pimpen’. Welke leerling heeft de prijzenkast met de meeste prijzen? Welke leerling heeft de prijzenkast met de duurste prijzen? Welke prijzenkast ziet er het mooist uit? Allemaal vragen die u uw leerlingen kunt voorleggen. De prijzenkast is voor spelers de beloning voor het oefenen, reden te meer om ze trots te maken op hun gepimpte prijzenkast.

5. Klassenmuntjes
Er zijn veel scholen waarbij (bijna) alle klassen oefenen in Rekentuin en Taalzee. Zo’n school zou ook een klassencompetitie kunnen aangaan. Hierbij wordt per klas gekeken hoeveel muntjes er gezamenlijk zijn verdiend en dit vergeleken met andere klassen. Er kan ook een vergelijking plaatsvinden op het aantal opgaven dat is gemaakt. Dit idee vinden wij zo leuk dat wij zelf ook kijken naar de mogelijkheden om een dergelijke vergelijking binnen ons programma te bouwen zodat dit automatisch zichtbaar wordt.

Heeft u een andere leuke manier om uw leerlingen te motiveren? Deel het met ons en andere docenten op onze Oefenweb Facebookpagina