Onlangs zijn we nieuwe Oefenwebscores gaan gebruiken in onze producten Rekentuin, Taalzee en Words&Birds. De scores bieden leerkrachten, ouders en kinderen inzicht in het
niveau van de speler. In onze eerste Oefenweb Snapshot leggen we uit hoe je de scores interpreteert en gebruikt om je onderwijs nog beter op je leerlingen af te stemmen.
Waar vind je de nieuwe Oefenwebscores?
Spelers zien de nieuwe scores op de bordjes in Rekentuin en op de visjes en vogeltjes in Taalzee en Words&Birds. Ook de sterren in de groeikaart zijn nu gebaseerd op de nieuwe scores. Leerkrachten vinden de nieuwe scores terug op de individuele resultatenpagina’s in de beheerderomgeving, zowel in de overzichtstabel met alle scores per spel als in de ontwikkelingsgrafieken.
Wat betekenen de nieuwe scores?
De nieuwe scores lopen van 1 tot 1.000. We hebben de scores 300, 500 en 800 gekoppeld aan eind groep 3, 5 en 8. Hierdoor kunnen kinderen, ouders en leerkrachten nu eenvoudig zien of ze al op het gemiddelde niveau van eind groep 3, 5 en 8 scoren.
Gemiddeld eindniveau
Voor alle spellen geldt nu dat een score van 800 betekent dat een kind het gemiddelde niveau heeft gehaald van onze gebruikers aan het eind van de basisschool. Hij scoort dus hetzelfde als een gemiddelde groep 8 leerling aan het eind van het schooljaar. Voor Rekentuin en Taalzee hebben we ook de scores 300 en 500 geijkt. Dit geldt niet voor Words&Birds. Een score van 500 in Rekentuin en Taalzee betekent dus dat het kind hetzelfde scoort als een gemiddelde groep 5 leerling aan het eind van het schooljaar. Zo geldt ook dat een score van 300 binnen deze producten gelijk is aan een score die je aan het eind van groep 3 van een gemiddelde gebruiker in onze producten kunt verwachten. Met deze scores hebben kinderen nu ook zelf beter inzicht in hoe goed ze het doen op de verschillende spellen en aan welke spellen ze meer aandacht moeten besteden.
Alleen 300, 500 en 800 geijkt
Let op! Omdat dit erg ingewikkeld is hebben we enkel de scores 300 en 500 voor Rekentuin en Taalzee en de score 800 voor al onze producten geijkt. Voor de overige scores geldt dus niet dat de honderdtallen precies gelijk vallen met de leerjaren. Gelukkig behouden we ook de relatieve scores in de beheerdersomgeving en kun je hiermee de nieuwe scores voor alle leerjaren goed interpreteren. De relatieve scores zijn de vertrouwde percentielscores waarmee de scores van kinderen vergeleken worden met kinderen van dezelfde leeftijd. Op deze manier kun je voor elk leerjaar en voor alle spellen terugvinden hoe kinderen presteren vergeleken met leeftijdsgenoten.
Wat verandert er voor jou met de komst van deze nieuwe Oefenwebscores?
Doordat we nu werken met honderdtallen is de vooruitgang beter zichtbaar. Zo kunnen spelers en beheerders goed in de gaten houden of ze hun score hebben verhoogd na een oefensessie en zullen ze meer succes ervaren.
Ik vind het een goede indicatie. Ik gebruik oefenen intensief omdat het uitermate geschikt is voor ons individuele montessori-onderwijs. Ik gebruikte de scores al. Sowieso gebruik ik oefenen om te zien waar ik de kinderen lesjes kan aanbieden.
Beste Elaine,
Bedankt voor uw positieve reactie. Wat leuk om te horen dat u Oefenweb zo goed in kunt zetten in uw klas en de scores ook al gebruikt.
Met vriendelijke groeten,
Het Oefenwebteam
L.s.,
Wij hebben zeker iets aan de nieuwe scores. Is het ook mogelijk om de referentieniveaus in jullie scoes op te nemen?
Met hartelijke groeten van Monique van den Hoogen
Beste Monique van den Hoogen,
Bedankt voor uw reactie.
We koppelen onze opgaven aan de nieuwste leerjaardoelen van SLO. Op die manier kunnen leerkrachten in de backend gedetailleerd zien op welk niveau een leerling de stof beheerst. Momenteel hebben we dit al gedaan voor de vier hoofdbewerkingen in Rekentuin (optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen) en werken we eraan om andere spellen ook met deze doelen te koppelen.
Met vriendelijke groeten,
Het Oefenwebteam