Login Demo Bestellen
Bel ons op: 0800 5021 Online & adaptief rekenen, taal en Engels oefenen op school

Als eerste op de hoogte van het laatste nieuws

Ook in speciaal onderwijs een gepersonaliseerde leerervaring met Prowise Learn

Wist je dat Prowise Learn een speciale sectie in de spelomgevingen heeft die volledig is afgestemd op de unieke behoeften van leerlingen in het speciaal onderwijs? Wij hebben in Prowise Learn een ‘Groep 19’ die jij in het speciaal onderwijs kan gebruiken. Met behulp van ‘Groep 19’ ervaart ook een leerling in het speciaal onderwijs de succeservaring tijdens het spelen én blijven ze daarom ook gemotiveerd om te leren.

Wat is ‘Groep 19’?

In de reguliere groepen van Prowise Learn wordt een leerling automatisch ingedeeld in het niveau wat bij zijn/haar leeftijd en groep hoort. Nadat er een aantal sessies gespeeld zijn, zal het systeem van Prowise Learn zich automatisch gaan aanpassen aan het niveau van de betreffende leerling. 

Wanneer een speler een lager niveau heeft dan normaliter zijn of haar eigen leerjaar, kan het wenselijk zijn om deze leerling dan ook aan een lager leerjaar toe te wijzen. Zo voorkom je dat een leerling gedemotiveerd raakt bij het geven van verkeerde antwoorden. ‘Groep 19’ is vanuit Prowise speciaal ontworpen om de succes- en leerervaringen van leerlingen binnen het speciaal onderwijs te verrijken. Een speciaal onderwijs leerling start dan automatisch op groep 1-niveau en zorgt gedurende het spelproces voor aanpassing van het persoonlijke niveau. 

Waarom is het slim mijn leerling in ‘Groep 19’ te plaatsen?

Wanneer een leerling uit het speciaal onderwijs geplaatst wordt in de groep van zijn/haar leeftijdsgenoten (bijvoorbeeld groep 6), dan zijn de opgaven vaak te moeilijk en maakt de leerling veel fouten, wat zorgt voor sterke demotivatie. Wanneer een gebruiker in ‘Groep 19’ zit, dan zal het spel altijd starten op groep 1-niveau. Het systeem leert van de antwoorden van de speler en zal zich direct aanpassen naar het juiste niveau. Zodoende hebben ook de spelers met een lager startniveau meteen de succeservaring die we voor Learn zo belangrijk vinden. Hierdoor blijven de leerlingen gemotiveerd om met Prowise Learn te blijven oefenen. 

Naast dat de leerlingen gemotiveerder blijven in ‘Groep 19’ is er ook een voordeel voor de leerkrachten. Doordat speciaal onderwijs zijn eigen beoordelingscriteria heeft, hebben de resultaten van ‘Groep 19’ geen directe invloed op de absolute scores van andere scholen in Nederland. Hierdoor zijn de scores van de andere groepen onverdund en kan de leerkracht een goede vergelijking maken tussen de scores van de speler en de scores van de groep van zijn/haar leeftijdsgenoten. 

‘Groep 19’ instellen

Wanneer de spelers handmatig zijn ingevoerd, dan kan het leerjaar in het beheerdersgedeelte gewijzigd worden naar ‘Groep 19’. Je gaat dan naar “Beheer” > “Gebruikers”, waar je vervolgens alle leerlingen kunt aanpassen naar het gewenste leerjaar.  

‘Groep 19’ wordt automatisch aan je leerlingen gegeven wanneer je leerlingen vallen onder speciaal onderwijs binnen Basispoort. Mocht je school gekoppeld zijn met Basispoort, zal er in het LAS of in Basispoort aan moeten worden gegeven dat een speler op het speciaal onderwijs zit. Op die manier krijgt een speler ‘Groep 19’ in Learn. 

Basispoort kent een aantal afwijkende leerjaren:

  • ‘S’ (speciaal (basis)onderwijs)
  • ‘N’ (niet PO/VO)

Bovenstaande afwijkende leerjaren worden in Learn omgezet naar ‘Groep 19’