
‘Ouderwets sommen stampen terug van weggeweest’ kopte de NOS vorige week op haar website. In het artikel komen diverse onderwijsexperts aan het woord en wordt het belang van het traditioneel oefenen van sommen en rijtjes onderstreept.
Volgens het artikel maakt De Onderwijsinspectie zich zorgen. De rekenresultaten van Nederlandse scholieren gaan achteruit en ze doen het zelfs een stuk slechter dan hun ouders vroeger deden. Dit is volgens verschillende critici te wijten aan de huidige lesmethoden waarin het zogenaamde ‘realistische rekenen’ een grote rol speelt. Dit zijn opdrachten waar veel context, plaatjes en raadsels worden aangeboden.
Veel oefenen
Deze opdrachten zouden ‘verwarring wekken’, ervoor zorgen dat kinderen ‘zenuwachtig’ worden en leiden tot een mindere stabiele rekenbasis. “Ik ben erachter gekomen dat het niet oplevert wat het moet opleveren. Gewoon veel sommen en rijtjes oefenen doet de resultaten wel stijgen. Het werkt, dus waarom zou je dat veranderen? Het kan ouderwets zijn maar de kinderen scoren er beter mee”, vertelt meester Berrie van de Witte Vlinder in het artikel op NOS.nl.
Elk kind de juiste oefenstof
De roep om het traditionele ‘sommen stampen’ en rijtjes uit het hoofd leren, wint daarmee in populariteit. Oefenweb weet al veel langer dat het oefenen van rekenen naast de methode heel goede resultaten oplevert. Het verrijkt en zorgt ervoor dat de lesstof beter beklijft. Maar elk kind is anders, dus hoe zorg je ervoor dat elk kind, sterk of zwak, de juiste oefenstof krijgt? Dat kan met Rekentuin! Dankzij een slim adaptief systeem volgt elke leerling een eigen oefenroute. Zo oefent elk kind automatisch op zijn eigen niveau, wat motiveert en leidt tot meer leerwinst! Zo oefenen leerlingen het ‘sommen stampen’ op een uitdagende manier.