Login Demo Bestellen
Bel ons op: 0800 5021 Online & adaptief rekenen, taal en Engels oefenen op school

Als eerste op de hoogte van het laatste nieuws

Spelenderwijs rijmen leren in de klas

spelenderwijs rijmen leren in de onderbouwSinterklaas staat weer voor de deur, dus er gaat weer heel wat gerijmd worden. Kinderen uit groep 1, 2, 3 en 4 maken waarschijnlijk nog geen surprises met rijmpjes, maar toch is het leuk ze spelenderwijs kennis te laten maken met rijmen. De leukste lesideeën om te leren rijmen in de onderbouw verzamelen we hier.

1. De rijmdoos

Pak een bak of doos en stop daar verschillende voorwerpen in. Laat de kinderen één voor één een voorwerp pakken en laat ze benoemen wat het is. Vervolgens verzinnen ze een woord dat erop rijmt. Onzinwoorden mogen ook!

2. Kleurenrijm

Noem een kleur en laat de kinderen zoveel mogelijk rijmwoorden bij die kleur maken. Bijvoorbeeld: rood – bloot, noot, brood, poot, groot etc.

3. Ik zie ik zie rijm

Speel het spelletje ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet en het rijmt op..’. Neem een voorwerp uit de klas in gedachten en maak daar een rijmwoord op. Vervolgens laat je de kinderen het voorwerp raden. Bijvoorbeeld: ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet en het rijmt op schort’.. Het (school)bord!

4. Rijmzinnen afmaken

Begin zelf een zin en laat de kinderen de zin afmaken met een rijmwoord. Bijvoorbeeld: ‘De zon en de maan, water komt uit de …’.

5. Staan of zitten

Noem een woord en noem vervolgens een ander woord. Rijmt het laatste woord op het eerste woord? Dan moeten de kinderen gaan staan. Rijmt het niet, dan moeten ze gaan zitten. Bijvoorbeeld: rood-brood of rood-boor.

6. Naamrijm

Laat de kinderen een rijmwoord verzinnen voor hun eigen naam. Om de les af te sluiten kun je per kind een rijmpje van twee of drie zinnen maken waarin zijn naam met een rijmwoord voorkomt. Bijvoorbeeld: ‘Hij heeft al zijn werk al af die kleine Piet, toch verveelt hij zich niet’.

7. Rijmen in Taalzee

Taalzee heeft voor kleuters het spel ‘Rijmen’. Dit spel werkt met plaatjes en klanken en is daarom al te spelen vanaf 4 jaar!