Login Demo Bestellen
Bel ons op: 0800 5021 Online & adaptief rekenen, taal en Engels oefenen op school

Als eerste op de hoogte van het laatste nieuws

5x spelletjes voor werkwoordspelling oefenen

werkwoordspelling oefenen met spelletjesHoe maak je werkwoordspelling oefenen voor groep 5, 6, 7 en 8 leuk? Door middel van een spelletje in de klas! Wij hebben de leukste spelletjes werkwoordspelling oefenen op een rijtje gezet.

1. Werkwoordenkwartet

Kies een woord, bijvoorbeeld ‘zwemmen’ en schrijf dit op vier kaartjes. Schrijf vervolgens op ieder kaartje een andere vervoeging van het woord ‘zwemmen’, zoals ‘zwom’, ‘zwemt’, ‘gezwommen’ en ‘zwemmen’. Doe dit vervolgens met nog meer woorden zodat je verschillende kwartetjes hebt. Verdeel de klas in kleine groepjes en geef ieder groepje een aantal kwartetjes. Hussel de kaartjes door elkaar en verdeel de kaartjes onder de kinderen in het groepje. Nu kunnen ze beginnen met kwartet spelen!

Variant: in plaats van diverse woorden op de kaartjes te schrijven, kunnen er ook zinnen op de kaartjes staan. Ook hier worden de verschillende vervoegingen van het werkwoord gebruikt.

2. Werkwoordenbingo

Maak verschillende bingokaarten met daarop verschillende categorieën zoals pv tt ik, pv tt hij, pv tt wij en pv vt mv. Kies twee of drie werkwoorden die de kinderen geoefend moeten hebben. Zodra de bingo begint noem je steeds de vervoeging van een werkwoord. De kinderen moeten de vervoeging in het juiste bingovakje schrijven. Wie als eerst de kaart vol heeft wint!

3. Werkwoorden dobbelen

Ga met de klas in een kring zitten en kies een werkwoord. Geef het eerste kind een (grote) dobbelsteen en laat het de juiste vervoeging van het werkwoord maken.
1 = hele werkwoord
2 = pv tt ev ik
3 = pv tt ev hij
4 = pv vt ev
5 = pv vt mv
6 = volt. dw

Zo ga je de hele kring af en kies je eventueel na een aantal leerlingen een ander werkwoord.

4. Werkwoordenmemory

Kies een lijst werkwoorden en maak memorykaartjes. Op het ene kaartje schrijf je jij/je voor de persoonsvorm, op het andere kaartje schrijf je het erachter. Bijvoorbeeld: jij zwemt / zwem jij.

5. Speel ‘Werkwoorden’ in Taalzee

Taalzee heeft het spel ‘Werkwoorden’. In dit spel oefenen kinderen alle aspecten van werkwoordspelling, zoals tegenwoordige tijd, verleden tijd, voltooide tijd, gebiedende wijs etc.