Door doelen te stellen aan het gebruik van Rekentuin en Taalzee kunt u de programma’s effectiever inzetten. Uiteraard kan het doel per gebruiker verschillen. In deze blog plaatsen we ter inspiratie een aantal mogelijke doelen die u kunt stellen.
1. Frequent oefenen
Stel als doel dat iedereen minimaal 60 opgaven per week maakt. Wanneer leerlingen een spel spelen krijgen ze altijd een reeks van vijftien opgaven aangeboden. Met bovenstaand doel moeten ze dus elke week minimaal vier Rekentuinspellen spelen en vier Taalzeespellen. 60 opgaven staat gelijk aan zo’n 25 minuten oefenen. Op deze manier wordt voor uw leerlingen exact duidelijk wat er van ze wordt verwacht. U kunt dit voor uw klas controleren in de backend onder Resultaten – Opgaven gemaakt.
Uiteraard kunt u dit doel helemaal zelf invullen. Stel uzelf de volgende vragen: hoeveel opgaven wil ik dat er gemaakt worden en binnen welke tijdseenheid? Moeten de opgaven enkel in de basisomgeving gemaakt worden? Wil ik dezelfde doelen voor Rekentuin en Taalzee?
2. Specifiek oefenen
Bepaal per leerling of per klas welke spellen gespeeld kunnen worden in de basis- en bonusomgeving. Dit kunt u in de backend doen onder Beheer – Spelinstelling. Zo oefenen leerlingen voornamelijk de volgens u noodzakelijke domeinen.
3. Nachtmerries omzetten in dromen
Voor leerlingen die moeite hebben met een spel kunt u de nachtmerrieopgaven bekijken. Dit zijn de meest gemaakte fouten van een leerling, te vinden in de backend door in de Resultaten te klikken op ‘bekijken’ achter de naam van uw leerling en vervolgens op één van de spellen. Neem deze lijst met uw leerling door en bespreek hoe dit beter kan. Leerlingen kunnen de nachtmerrieopgaven van Rekentuin zelf vinden in hun groeikaart.
4. Inzetten van de applicaties
Bepaal voor uzelf op welke manier u de oefenprogramma’s wenst in te zetten. Zo kunt u het op de weektaak zetten of werken met een aftekenlijst zodat uw leerlingen minimaal één keer per week op school oefenen. U kunt een vast moment van de week kiezen zodat duidelijk is op welk moment geoefend wordt met de applicatie(s). Ten slotte kunt u het uiteraard ook meegeven als huiswerk aangezien de programma’s ook prima thuis te gebruiken zijn.