Login Demo Bestellen
Bel ons op: 0800 5021 Online & adaptief rekenen, taal en Engels oefenen op school

Als eerste op de hoogte van het laatste nieuws

Zomerupdate!

Dankzij onze spelers wordt Learn nog completer

Wat zijn onze spelers dit jaar weer ontzettend actief geweest in Prowise Learn! Dit schooljaar zijn er meer dan 335 miljoen opgaven beantwoord! De spellen Optellen, Geld, 1-2-3-tje, Tafels, en Verhaaltjes waren het populairst. Dit zijn allemaal spellen die al jaren in Rekentuin staan, maar we hebben ook weer nieuwe spellen toegevoegd: Analogieën en Wat lees je? in Taalzee, Reader in Words&Birds en Somwolk in Rekentuin. De meeste spelers weten de nieuwe spellen al goed te vinden. Zo zijn er, sinds het spel in april live gegaan is, al meer dan 4 miljoen opgaven beantwoord in het spel Wat lees je?

Verbeteringen

Doordat onze spelers zo actief zijn, hebben we dit jaar weer heel veel nieuwe data kunnen verzamelen. Elke zomer gebruiken we alle data om Learn te verbeteren. Zo kunnen we steeds beter bepalen welke spelers aan welke opgaven toe zijn en kunnen we nog beter vergelijken waar spelers staan, ten opzichte van hun leeftijdsgenootjes. Deze zomer voeren we wat meer verbeteringen uit, dan dat we normaal in de zomer doen. In deze blog leggen we je uit wat we verbeteren en wat je daarvan zult merken.

Scores

Iedere speler heeft per spel in Rekentuin, Taalzee en Words&Birds een vaardigheidsscore. Deze scores zien spelers terug op de bordjes van de planten, vissen en vogels in hun spelomgeving. Leerkrachten vinden deze scores terug op de resultatenpagina in het dashboard.

Voorbeeld van scores in Taalzee
Voorbeeld van de resultatenpagina in het dashboard.

De vaardigheidsscores lopen van 1 tot 1000, waarbij elk honderdtal gekoppeld is aan het gemiddelde eindniveau van een groep. Zo staat de score 400 voor het gemiddelde eindniveau van groep 4 en 800 voor het gemiddelde eindniveau van groep 8. Je kunt deze scores gebruiken om nog sneller te zien waar een speler, ten opzichte van leeftijdgenoten per spel staat, en hoe hij of zij zich ontwikkelt.

Vaardigheid

Aan het einde van een schooljaar, bepalen we van alle spelers, die de laatste maanden gespeeld hebben, het eindniveau. Deze eindniveaus gebruiken we om het gemiddelde eindniveau voor een leerjaar (opnieuw) vast te stellen. Op basis van deze nieuw vastgestelde eindniveaus, updaten we dan de vaardigheidsscores voor de leerlingen. Dit betekent dat er een kleine stijging of daling in de scores kan voorkomen. Het wel of niet beschikbaar zijn van een spel, hangt af van de vaardigheidsscores. Wanneer deze stijgen of dalen kan het dus voorkomen dat een spel tijdelijk wel of niet beschikbaar is. Wanneer dit voor verwarring of problemen zorgt, kun je spellen altijd handmatig aan- of uitzetten via de spelinstelling in het dashboard. Ook de kroontjes, welke laten zien dat een speler een spel eigenlijk uitgespeeld heeft en dus beter aan de slag kan gaan met andere spellen, zijn afhankelijk van de vaardigheidsscores. Het aantal kroontjes kan dus ook veranderd zijn door de update.

Spelinstelling Waaier

We doen ons best om elk spel voor zoveel mogelijk kinderen uitdagend en leerzaam te maken. Toch blijft het altijd zo dat niet alle spellen geschikt zijn voor alle spelers. Denk bijvoorbeeld aan het spel Tellen. Dit spel is uitermate geschikt voor beginnende rekenaars, maar haast nooit meer relevant voor spelers in de bovenbouw. Welke spellen geschikt zijn voor welke groepen kun je terugvinden in de spelinstelling waaier (klik op ‘bewerken’ bij een school of klas).

Voorbeeld van de spelinstelling waaier in Taalzee.

Deze zomer updaten we ook de spelinstelling waaier. Hiervoor hebben we gekeken naar de verzamelde data van spelers en het curriculum in het basisonderwijs. We vinden dat een spel bij een leerjaar past, wanneer we zien dat een grotere groep spelers in dat leerjaar zich (nog) ontwikkelt en groeit. Daarnaast kijken we ook naar wat er in een leerjaar doorgaans aangeboden wordt. Doordat onze spellen adaptief zijn, en we het aanbod binnen een spel zo divers en uitdagend mogelijk maken, zijn ze geschikt voor alle groepen in het basisonderwijs. Dit neemt natuurlijk niet weg dat een spel als Zinsontleden beter past bij een bovenbouwgroep dan bij de kleuters. Door de update zijn de labels in de waaier aangepast en zijn de geschikte leerjaren voor spellen aangepast. Deze wijzigingen hebben geen effect op het moment waarop een spel automatisch aan of uit gaat.

Relatieve scores

De relatieve scores zijn zichtbaar voor leerkrachten in het dashboard, zowel per leerling als per groep. In dit overzicht is gemakkelijk te zien waar spelers staan ten opzichte van hun leeftijdsgenoten.

Voorbeeld van het relatieve score overzicht in het dashboard

Door de update deze zomer kunnen de kleuren van de relatieve scores in het dashboard iets veranderen. Dit zijn maar kleine veranderingen en we verwachten dan ook geen grote verschillen in kleuren en scores.

De relatieve scores worden ook gebruikt om te bepalen op welk niveau nieuwe spelers starten in Learn. Vanuit het speciaal onderwijs kwam de wens om hun leerlingen (groep 19 in Learn) op een lager niveau te laten starten. Die wens hebben we meegenomen in de zomerupdate. Zodoende hebben ook die spelers meteen de succeservaring, die we voor Learn zo belangrijk vinden.